Pyykkietikan käyttö – Miten, miksi ja milloin?

Pyykkietikka on noussut viime aikoina uuteen suosioon. Monipuolinen etikka on kuitenkin ollut osa ihmisten arkea jo tuhansien vuosien ajan. Sitä on käytetty muun muassa ruoan säilömiseen ja maustamiseen, lääkeaineena sekä kodin puhdistukseen.


Veteen laimennettuna ja eteerisillä öljyillä tuoksutettuna etikka on ihanteellinen pyykin huuhteluaine. Pyykkietikka on luonnollisin ja luontoystävällisin silloin, kun sen valmistamiseen on käytetty luomulaatuista väkiviinaetikkaa ja pelkästään luonnollisia eteerisiä öljyjä. Pyykinhuuhteluaineita valittaessa kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, mitä tuote sisältää. Väkiviinaetikasta tehty pyykkietikka on luonnonmukainen vaihtoehto, toisin kuin maaöljystä tehty etikkahappopohjainen tuote. Markettien edulliset pyykkietikat ovat yleensä etikkahappopohjaisia ja veteen laimennettuja, sekä keinotekoisilla hajusteilla hajustettuja seoksia. Luonnollinen pyykkietikka, joka täyttää sille ladatut odotukset, on aina väkiviinaetikkapohjaista ja tuoksutettu vain luonnollisilla eteerisillä öljyillä. Vaikka etikkahappopohjaiset pyykkietikat voivat tuntua edullisilta, niiden teho on aivan toista luokkaa, kuin neutralisoivan aidon etikan. Aito pyykkietikka on kemikaaliton vaihtoehto, eikä se kuormita luontoa.

Miksi käyttää pyykkietikkaa?

Tähän on monia hyviä syitä. Seesille tärkeimmät syyt ovat ekologisuus, sekä pyykkietikan hyödyt tekstiileille. Pyykkietikka raikastaa vaatteet neutraloimalla niistä pois epämiellyttävät hajut, eikä peittämällä hajuja kemikaaleilla alleen, kuten perinteiset huuhteluaineet tekevät. Pyykkietikalla saa pois pahat hajut myös urheiluvaatteista, jotka saattavat pinttyä vaatteeseen jo muutaman käyttökerran jälkeen, vaikka vaatetta olisikin pesty pesukoneessa.

Pyykkietikka kirkastaa vaatteiden värit ja pidentää niiden käyttöikää. Etikka toimii siten, että se sulkee tekstiilin kuidut ja ehkäisee lian ja pölyn tarttumista. Pyykkietikka tekee tekstiilille saman mitä mankeli: pörröiset tekstiilikuidut sulkeutuvat toisiaan vasten, jolloin pölyn ja lian on vaikeampaa tarttua tekstiiliin. Myös muiden kodintekstiilien kohdalla pyykkietikan hyödyt ovat moninaiset: lakanat pysyvät ryhdissä pidempään ja pyyhkeiden imukyky säilyy, kun etikka ei tuki tekstiilin kuituja ja tee sen pinnalle kemikaalikalvoa. Pyykkietikka poistaa vaatteista myös sähköisyyden, mikä varsinkin kuivausrumpua käyetettäessä usein lisääntyy.

Väkiivinaan tehty pyykkietikka on biohajoava eikä se rasita ympäristöä. Lisäksi eteerisillä öljyillä tuoksutettu pyykkietikka on kemikaaliton vaihtoehto pyykinpesussa. Pyykkietikka puhdistaa pesukoneen pesuainejäämät ja jättää koneen raikkaan tuoksuiseksi pesun jälkeenkin.

Miten pyykkietikkaa käytetään? Mihin lokeroon pyykkietikka laitetaan?

Käytä pyykkietikkaa kuten huuhteluainetta. Laita 2–3 korkillista suoraan pyykinpesukoneen huuhteluainelokeroon tavallisen pyykinpesuaineen lisäksi. Suoraan pullonsuusta tuoksuteltuna tuote tuoksuu voimakkaalle: niin etikalle kuin tuoksuaineillekin. Etikka kuitenkin haihtuu kokonaan vaattesta sen kuivuessa. Jäljelle jää pelkkä raikas tuoksu, mikä Seesin tuotteissa on aina peräisin vain ja ainoastaan aidoista ja puhtaista eteerisistä öljyistä, eikä koskaan keinotekoisista hajusteista.


Luomulaatuisesta väkiviinaetikasta valmistettu pyykkietikka on siis luontoystävällinen vaihtoehto monella tapaa:

  • valmistus uusiutuvista luonnonvaroista
  • tuote hajoaa luonnossa
  • pidentää tekstiilien käyttöikää
  • puhdistaa pyykkikonetta.

Mistä voi ostaa pyykkietikkaa?

Pyykkietikan suosio kasvaa koko ajan. Tuotteita saa yhä useammasta marketista ja tuotteeseen erikoistuneista verkkokaupoista, kuten Seesiltä. Markkinoilla olevien tuotteiden laatu ja sisältö vaihtelevat kuitenkin paljon.

Sees pyykkietikat ovat kotimaisia, käsin tehtyjä, parhaista mahdollisista raaka-aineista valmistettuja pyykinhuuhteluaineita kirjo- ja valkopyykille. Tuotteet eivät sisällä lainkaan keinotekoisia hajusteita, väriaineita tai säilöntäaineita. Sees pyykkietikat on valmistettu Suomessa biohajoavista ja vegaanisista raaka-aineista. Etikan haju haihtuu pestyistä tekstiileistä ja jäljelle jää vain raikas, puhdas tuoksu. Tuotteissa käytetyt, aidoista kasveista uutetut ja tislatut eteeriset öljyt tekevät pyykkietikoista ainutlaatuisia: pyykätessä mieli virkistyy ja rentoutuu. Eteeristen öljyjen tuoksu huumaa koko kodin ja tekee arjen tavallisista askareista, kuten pyykin pesusta, mielekästä ja kepeää.

Sees pyykkietikka: paras, puhtain ja laadukkain

Pitkän tuotekehittelyn ja markkinakartoituksen tuloksena syntyi Sees. Suomalaista työtä kunnoittava, eettisesti toimiva ja laatua arvostava kotimainen brändi. Kaikki tuotteemme on tehty parhaista mahdollisista raaka-aineista eettisesti kestävimmällä mahdollisella tavalla. Tämä tarkoitta käytännössä sitä, että olemme tiettävästi ainoa yritys, joka on tuonut markkinoille pyykkietikan, joka on tehty luomulaatuiseen väkiviinaetikkaan, eikä sitä ole laimennettu vedellä. Tämän lisäksi mikään Seesin tuote ei ole tuoksutettu millään keinotekoisella hajusteella, eikä missään tuotteessamme ole käytetty säilöntä- tai väriaineita. Kaikki tuotteemme on vegaanisia eikä niitä ole testattu eläimillä.

Tutustu Seesin pyykkietikoihin täältä.

Lue myös nämä: